Ferdigplen

Ferdigplen gir deg en bruksklar plen i løpet av 2-3 uker.

Ferdigplen er en enkel og rimelig løsning for å anlegge en grønn hage, og du slipper dermed å vente opptil 2 år for å få en bra bruksplen. Plenen blir dyrket her på gården. Ruller med ferdigplen leveres på paller med lastebil med kran, eller kan hentes på produksjonsstedet i Årnes. En rull med ferdigplen er 1 m² og en pall med ferdigplen kan ta opp til 70 m².

Legging av ferdigplen

Ferdigplen er ferskvare. Hvor lenge rullene kan ligge uåpnet er avhengig av temeraturen, men hovedregelen er at ruller bør legges innen 48 timer etter høsting. Planlegg derfor arbeidet godt og sørg for tilstrekkelig mannskap.

Jorda under plenen skal være like godt preparert som ved såing av plen med tanke på fasthet og jevnhet. Før legging anbefales det å rake inn 5 kg pr 100 m² gjødsel i de øverste 2-3 cm av jorda.

Strekk en snor langs midten av området som skal legges og rull ut plenen langs denne. I lengderetningen anbefales det å legge med noen cm overlapping og skjære gjennom som ved legging av gulvbelegg. Trekk neste rull godt inntil forrige med en jernrive. Unngå glipper. All transport bør foregå på lemmer eller brede bord på den plenen som allerede er lagt.

Plenen valses med en tung valse i lengderetningen etter at alt er lagt på plass å sikre god jordkontakt.

Etter at ferdigplenen er lagt

Plenen må vannes daglig til å begynne med og hyppig inntil røttene er blitt 5 cm lange. Om det blir glipper mellom rullene bør disse etterfylles med litt sandjord.

Om sommeren tar det normalt 6 uker før plenen har oppnådd full styrke og kan brukes til fotball og lek, men den kan brukes forsiktig etter ca. tre uker. Høst og vår tar det lenger tid.

14 dager etter legging gjødsles plenen med allsidig gjødsel tilsvarende 0,2 kg nitrogen pr 100 m². (for eksempel 2 kg hagegjødsel 11-5-18). Husk å vanne etter gjødsling. Aller best er det å gjødsle før regnvær. Gjenta denne gjødslingen hver tredje uke gjennom den første vekstsesongen. Gi gjerne litt gjødsel utover høsten også, men bare halve dosen.

Ferdigplen kan legges så lenge det ikke er frost, men husk å vanne plenen tidlig om våren dersom den ikke har rukket å få gode røtter om høsten.

Ta vare på din nye gressplen

Når våren er i anmarsj har plenen og plantene behov for tilførsel av næringsstoffer. Vi anbefaler følgende for sesongen:

  • I perioden april / mai anbefaler vi kalking av gressplenen – 20 kg per 100 m².
  • I perioden juni / juli anbefaler vi nitrogengjødsling / kalksalpeter – 3 kg per 100 m².
  • I perioden april / mai anbefaler vi plengjødsel f.eks. 11-5-18 – 4 kg per 100 m².

Få en bruksklar plen i løpet av 2 - 3 uker

Send oss en forespørsel og bestill ferdigplen allerede i dag!